Lect. dr. Ana-Maria Constantinovici-Ștefan

Absolventa a Facultatii de Litere (Universitatea "Al. I. Cuza"), sectia engleza – franceza (1998)

Lector universitar (intre februarie 2002 si februarie 2005, asistent) la Catedra de Literatura comparata din cadrul Facultatii de Litere, Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi

Doctor in stiinte umaniste (2005) cu teza Elemente de civilizatie medievala si renascentista in drama istorica: Shelley si Hasdeu

Traducator si interpret autorizat pentru limbile engleza si franceza

Interpret la Cursurile de vara organizate de Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, pe teme de limba si civilizatie romaneasca (din 1999)

 

Cursuri si seminare de:

·         Antropologie culturală

·         Antropologie literara

·         Literatura universala

Teme de licenta propuse:

Goticul literar si morala crestina in Calugarul de M.G. Lewis, si Elixirele diavolului de E.T.A. Hoffmann

Goticul urban ca expresie a unui modus vivendi

"Bestia umana" de la gotic la naturalism

"Picaresc" si "gotic": doua ipostaze literare ale discursului despre marginalitate

Itinerarii picaresti in romanul occidental al secolului al XVIII-lea: Tom Jones si Gil Blas

Tiranie si tiranicid in drama istorica romantica: Lorenzaccio si Marino Faliero, abordare comparativa

Cutuma si lege in drama istorica: Printul Frederic de Homburg de Kleist si Pretendentii la coroana de Ibsen

Isogamie si endogamie in romanul victorian: surorile Brontë si Jane Austen

Cuplul, copilul si figurile parentale in societatea postmoderna (aplicatie: romanele de campus ale lui David Lodge)

***

Totemul: nasterea, evolutia si declinul unui concept

Semnificatii si functii culturale ale darului in societatile traditionale si moderne

Mana polineziana – mana biblica

Mitul etno-religios – mitul literar

 

Articole/studii publicate:

Picara in the Novel and in the Street: Mentalities and Literature, in Analele Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi (serie noua), Tomul III-IV, 2000–2001.

Doua sonete, in Studii eminescologice/ Études sur Eminescu/ Eminescu Studies/ Eminescu Studien, nr. 2, Cluj-Napoca, Clusium, 2000.

"Negotul" poetic de la Chatterton la Eminescu, in Studii eminescologice/ Études sur Eminescu/ Eminescu Studies/ Eminescu Studien, nr. 3, Cluj-Napoca, Clusium, 2001.

Semnificatii ale vestmantului in Cezara, in Studii eminescologice/ Études sur Eminescu/ Eminescu Studies/ Eminescu Studien, nr. 4,  Cluj-Napoca, Clusium, 2002.

Un alt epilog pentru Calin, in Studii eminescologice/ Études sur Eminescu/ Eminescu Studies/ Eminescu Studien, nr. 6, Cluj-Napoca, Clusium, 2004.

Images of the Other in a Historical Play: Razvan si Vidra by Bogdan Petriceicu Hasdeu, in "Acta Iassyensia Comparationis", nr. 2, Europa: identitate si alteritate, 2004.

Eighteenth Century Pícaras Heading the "Promised Land", in "Acta Iassyensia Comparationis", nr. 3, Imagologia Exodului, 2005.

Ecouri gotice in Strigoii, in Studii eminescologice/ Études sur Eminescu/ Eminescu Studies/ Eminescu Studien, nr. 8, Cluj-Napoca, Clusium, 2006.

 

Carti si articole in curs de aparitie (in anul 2006):

Aspecte ale alteritatii in drama istorica (carte), Editura Univ. "Al.I. Cuza".

Dictionar de literatura comparata, in colaborare cu lect.dr. Catalin Constantinescu si lect.dr. Ion Lihaciu, Editura Univ. "Al.I. Cuza".

Monsters in The Cenci, in volumul conferintei Mapping the Future, Iasi, martie, 2005 (v. rubrica urmatoare).

Prefata la Tzvetan Todorov, Cucerirea Americii. Problema celuilalt, editia a doua, Iasi, Institutul European.

 

Participari la conferinte si sesiuni de comunicari

Sesiunea omagiala Al. Dima, 1999, cu lucrarea Circulatia valorilor si interesul sociologic la Al. Dima

Sesiunea de comunicari organizata cu ocazia Zilelor Universitatii, 1999, cu lucrarea: Damon, Cosasul – reprezentari ale mortii

Sesiunea aniversara Petru Ursache, 2001, cu lucrarea: Motivul fratelui in varianta G. Dem. Teodorescu a baladei Toma Alimos

Multiple participari (1999–2004) la Conferinta "Mihai Eminescu", organizata la Botosani de Catedra de Literatura comparata si Estetica din cadrul Facultatii de Litere, Univ. "Al. I. Cuza" Iasi, in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Mihai Eminescu" din Botosani

Conferinta Mapping the Future, Permanence and Change, organizata de Catedra de Limba si literatura engleza din cadrul Facultatatii de Litere, Univ. "Al. I. Cuza", in colaborare cu British Council Iasi si Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, Iasi, 23 – 26 martie 2005

Simpozionul Andersen, organizat de Catedra de Literatura comparata si Estetica din cadrul Facultatii de Litere, Univ. "Al. I. Cuza", Iasi, 23 aprilie 2005

 

Burse de studiu si cercetare in strainatate

Bursa pentru studiu si cercetare in vederea pregatirii lucrarii de licenta la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg, Germania (1997)

Bursa pentru studiu si cercetare in vederea pregatirii tezei de doctorat la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg, Germania (2000)

Bursa de documentare si specializare (in domeniul antropologiei culturale), la Universitatea din Graz, "Institut f. Südosteuropäische Geschichte" (2002)

 

Proiecte de cercetare. Granturi

Director al subdomeniului Antropologie culturala (cimpul de cercetare vizat: Conceptele antropologiei in critica literara) in cadrul Centrului de excelenta al Catedrei de Literatura comparata si Estetica

Membra in echipa de grant tip AT, cod CNCSIS 77; titlul proiectului – Dictionar de literatura comparata; director de grant – Lect. univ. dr. Catalin Constantinescu.

 

Contact:

Catedra de Literatura comparata si Estetica, Facultatea de Litere, Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi

Bd. Carol I nr. 11, 700506 Iasi

Telefon: 0232 201256 (Catedra de Literatura comparata)

E-mail